Nama

: Abul Rahim bin Razali

Umur

: 25 tahun

Ahli

: 2020

Latar belakang

En Abdul Rahim bin Razali merupakan seorang pelajar di Universiti Teknikal Melaka (UTEM) dalam bidang kejuruteraan elektrik dan merupakan pengunjung Pusat Internet yang kerap mengunjungi Pusat Internet Taman Bandar Baharu.Beliau merupakan seorang yang terlibat dengan dunia perniagaan choco jar jenama Mellow Crunch.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PIM

En Abdul Rahim bin Razali tidak mempunyai pengalaman menggunakan komputer. Beliau juga tidak mempunyai pendedahan kepada perniagaan online dan hanya bertumpu kepada perniagaan secara offline sahaja. Beliau juga menghadiri kelas keusahawanan yang dianjurkan Pusat Internet untuk mempromosikan perniagaan beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIM

Setelah mengunjungi Pusat Internet Taman Bandar Baru beliau  dapat mempelajari ilmu baharu dengan menggunakan komputer sebagai medium pengiklanan. Sebelum ini, beliau juga pernah mendapatkan khidmat nasihat daripada petugas Pusat Internet tentang perniagaan e-commerce iaitu perniagaan atas talian.

Selepas mengikuti kelas keusahawanan anjuran Pusat Internet, perniagaan beliau semakin baik dan pendapatan bulanan beliau bertambah antara RM50-RM100.

5420872f-302b-4266-b6d2-dd13c1d1782d