MASJID TANAH SENTRAL  

Stesen bas Masjid Tanah atau kini lebih dikenali sebagai Masjid Tanah Sentral ialah kemudahan awam seperti pengangkutan bas dan juga teksi yang digunakan oleh rakyat untuk menuju ke suatu tempat seperti ke Pekan Masjid Tanah, Pekan Kuala Sg Baru, Bandar Melaka dan juga ke TBS, Kuala Lumpur. Perkhidmatan bas di Masjid Tanah bukan sahaja membawa penumpang ke sekitar Melaka, malah terdapat juga perkhidmatan bas ekspress ke Terminal Bas Selatan (TBS).

Alamat: Kawasan Perindustrian Ringan, 78300 Masjid Tanah, Melaka

 

Pejabat Pos Masjid Tanah  

Pejabat Pos Masjid Tanah menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk komuniti setempat antaranya perbaharui insurans kenderaan, insurans hayat, pembaharuan cukai Jalan (Roadtax), lessen memandu, pelaburan ASNB, kiriman wang domestik dan antarabangsa, pembayaran bil utiliti, zakat, wakaf, e-pay, cukai taksiran/cukai pintu, saman JPJ dan juga perkhidmatan Ar-rahnu.

Alamat: JKR 2880 Jalan Besar 78300 Masjid Tanah Melaka

 

SAMB Masjid Tanah  

SAMB adalah syarikat air melaka berhad yang berfungsi untuk membekalkan air kepada orang ramai, industry-industri dan lain-lain di seuruh Melaka dengan memastikan keantiti yang mencukupi, kos yang ekonomi, mutu yang baik dan perkhidmatan yang cekap dan mesra. SAMB mempertingkatkan perkhidmatan bekalan air kepada pengguna negeri ini selaras dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan

Alamat: Syarikat Air Melaka Berhad Cawangan Masjid Tanah 78300 Masjid Tanah Melaka

 

Tabung Haji (TH) Masjid Tanah  

Tabung Haji adalah institusi pelapor dibawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001. TH sentiasa berusaha untuk menyediakan pelbagai kemudahan secara komprehensif dan sistematik demi kebajikan Jemaah Haji Malaysia. Selain daripada pengurusan simpanan yang halal dan pengurusan haji yang efisien, TH turut menjalankan aktiviti pelaburan bagi memberi nilai tambah kepada para pendeposit.

Alamat: TH Masjid Tanah (Lembaga Tabung Haji) Jalan Besar 78300 Masjid Tanah Melaka

 

Bank Islam Masjid Tanah  

Bank Islam merupakan perkhidmatan yang menyediakan kemudahan untuk masyarakat untuk menggunakan mesin ATM, CDM, bayaran takaful dan juga perkhidmatan pembayaran zakat dan pelaburan. Selain itu, pihak bank islam juga menyediakan perkhidmatan Ar-Rahnu, pengurusan kewangan, pelaburan dan deposit.

Alamat: Kompleks Perniagaan Masjid Tanah 78300 Masjid Tanah Melaka

 

Bank Rakyat Masjid Tanah  

Bank Islam adalah bank yang menjadi pilihan penjawat awam. Bank rakyat menyediakan perkhidmatan seperti transaksi akaun simpanan, pembayaran bagi semua jenis pembiayaan Bank Rakyat, transaksi tabung haji, pembayaran bil setempat, tambah nilai prabayar dan banyak lagi

Alamat: MT 2893-2895 Jalan Taman Bnadar Baru Utama, Taman Bandar Baru 78300 Masjid Tanah Melaka

No Telefon: 06-384 5866

 

Bank Islam Masjid Tanah  

Maybank Masjid Tanah menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti mana bank-bank lain juga menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan. Antaranya akaun simpanan, akaun semasa, deposit tetap, kad kredit, kad debit, kad “charge”, kad prepaid, pembiayaan peribadi, pembiayaan perumahan, pembiayaan sewa beli, pelaburan, perlindungan insuran dan sebagainya.

Alamat: 942, Masjid Tanah Branch SU 943 & 944 Jalan Bandar Baru 6 Taman Bandar baru, Masjid Tanah 78300 Melaka

No Telefon: 06- 384 2323

 

KEMUDAHAN1

PASAR MASJID TANAH

Pasar Masjid Tanah ini merupakan pasar utama kunjungan semua penduduk Masjid Tanah, menawarkan pelbagai bahan mentah, sayur-sayuran dan juga makanan. 

 

KEMUDAHAN2

STESEN BAS MASJID TANAH

Stesen bas Masjid Tanah kini dalam proses penambahbaikan kepada stesen baru. Di dalam gambar di atas merupakan stesen bas Masjid Tanah yang lama yang telah beroperasi semenjak bertahun lamanya. Stesen bas Masjid Tanah yang baru juga kekal di tempat yang sama cuma berwajah baru yang lebih moden. 

KEMUDAHAN3

PERPUSTAKAAN AWAM MASJID TANAH

Perpustakaan awam ini merupakan gedung ilmu , naskah-naskah pembelajaran dan majalah-majalah ilmiah yang berguna buat rujukan pengunjung, pelajar serta semua komuniti setempat. 

KEMUDAHAN4

BANK-BANK DI MASJID TANAH

Pelbagai bank yang terdapat di Masjid Tanah. Antaranya ialah Maybank, Public Bank, Hong Leong Bank, Bank Islam, Bank Simpanan Nasional.

KEMUDAHAN5

TAMAN REKREASI BUKIT BERINGIN MASJID TANAH

Di sini adalah tempat pengunjung untuk beriadhah kerana lokasinya yang menarik, sesuai untuk sukan berjogging. Juga terdapat ruang rehat dan tempat makan di sini.

KEMUDAHAN6

TAMAN REKREASI DURIAN DAUN MASJID TANAH

Taman Rekreasi ini baru dibuka dan menjadi tumpuan pengunjung dari seluruh Masjid Tanah untuk bersukan, berjogging, latihan aerobik, zumba dan sebagainya. Terletak di kolam Masjid Salmah Khamis Durian Daun.

KEMUDAHAN7

MASJID SALMAH KHAMIS, DURIAN DAUN MASJID TANAH

Masjid ini dibinakan khas dengan konsep masjid terapung, khas untuk pelajar sekolah Imtiaz Ulul Albab Masjid Tanah. Kini masjid ini menjadi salah sebuah ikon utama di Masjid Tanah

KEMUDAHAN8

MASJID JAMEK PUTRA (BAHARU) MASJID TANAH

Masjid ini baru sahaja dirasmikan dan kini menjadi ikon Masjid Tanah, menggantikan Majid Jamek Putra yang lama. Dibinakan dengan senibina yang serba putih, masjid ini unggul sebagai tempah ibadah, program keagamaan dan kenduri.

KEMUDAHAN9

PEJABAT POS MASJID TANAH

Pejabat pos ini terletak cuma berhadapan dengan Masjid Jamek Putra yang baharu dan ini merupakan tempat masyarakat menunaikan urusan penghantaran barang, dan lain-lain.